Sambal Tumis Sardin
Sambal tumis sardin memang sedap dan lazat di makan dengan nasi putih atau roti putih. Resepi kali ini sangat sedap dan istimewa. Kalau belum pernah mencuba, boleh la cuba ya.
Resepi dan cara masak sambal tumis sardin goreng yang senang ,mudah dan sedap
Bahan bahan
1 tin sardin size besar
1 biji bawang besar , belah dua - hiris kasar
3 ulas bawang putih-hiris
4 tangkai cili api - hiris serong kasar
1/2 cawan air panas
1 inch halia - diketuk
2 sudu cili giling/cili boh
1-2 sudu gula
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Cara - cara menyediakan Sambal Tumis Sardin
1.Pertama sekali, keluarkan ikan sardin,asingkan ikan sardin dengan sos.
Gorengkan ikan sardin sehingga garing dikedua belah bahagian,
Cara-cara memasak
1. Keluarkan ikan sardin , gorengkan ikannya sehingga garing di kedua dua belah
bahagian (masukkan ikan sebelum minyak panas utk elakkan kena minyak panas.
Tutup ketika menggoreng ikan. Untuk terbalikkan ikan sardin, tunggu suhu kepanasa
menurun untuk elak terkena minyak panas)
2. Setelah goreng ikan
3. TUmiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili
4. kemudian masukkan cili kisar, tumis dan kacau seketika
5. Bila dah garing, masukkan sos sardin, kacau hingga mendidih
6. Masukkan air, kacau rata
7. Masukkan ikan , kacau rata (pastikan hati hati agar ikan tah pecah
8. Tambahkan gula dan perasakan
9. Sedia di hidang
Selamat mencuba
Goreng kan ikan sardi sehingga garing dikedua belah
Sambal tumis sardin, sambal goreng sardin , sardin sambal,
resep ikan sardin sedap, resep ikan sardin goreng balado
cara masak ikan sardin balado,
Ulasan
Catat Ulasan